• Ook voor daklozen een Warme Winter in Gent ?

    Eind oktober werden te Brussel twee dakloze vrouwen dood aangetroffen op straat. Het parket bevestigde dat beiden waren overleden aan de gevolgen van onderkoeling.

    Volgens Marie-Anne Robberecht, de woordvoerster van Samusocial, was één van de overleden vrouwen bekend bij de daklozen­organisatie en kampte ze met psychische problemen : “De laatste keer dat ze bij ons heeft overnacht, was afgelopen zomer. We probeerden haar er altijd van te overtuigen om mee te komen naar onze centra. Onze mobiele dienst zag ze voor de laatste keer op 27 oktober. Ook dan wilde ze niet meekomen.’

    Op het moment van het overlijden van de twee dakloze vrouwen was er voldoende aanbod van opvangplaatsen in de Brusselse centra. In die bewuste nacht waren 556 van de 578 beschikbare plaatsen ingenomen, 131 daarvan waren specifiek voor vrouwen.

     

    Daklozen kunnen niet verplicht worden om naar de nachtopvang te gaan.

    Op 19 november is ook in Gent de Winternachtopvang gestart. Naast het regulier aanbod van nachtopvang in Nieuwland en Huize Triest, opent Stad Gent extra bedden tijdens de winterperiode tot een capaciteit van 105 bedden. Er worden ook inspanningen geleverd om 20 extra bedden te voorzien bij vriesweer, als deze 105 bedden niet volstaan.

     

    Maar ook in Gent blijven – ondanks het aanbod – daklozen overnachten op straat.

    Hoe kunnen we ook voor die daklozen een Warme Winter aanbieden in Gent ?

    Hoog tijd voor een Speakers Corner !

    Onze gastsprekers zijn:

    * Steven Gillis (Stafmedewerker Dienst Outreachend Werken Stad Gent)

    * Alain Slock (CAW Oost-Vlaanderen)

    * OCMW-voorzitter Rudy Coddens

    * Paul Storme, Coördinator Niemo (*) en Sofie Van Rumst ( bestuurster vzw Jong, advocate en medewerker Kinderrechtencommissariaat )

    èn een ervaringsdeskundige/ getuige die vertelt hoe hij zijn dakloosheid heeft ervaren.

     

    (*) NIEMO is een projectteam binnen VZW JONG dat zich richt op een specifieke doelgroep/werkvorm: NIEuwkomers/vluchtelingen en MObiel jeugdwerk.

     

    Zondag 2 december: 11u-12u30 in Belfort Stadscafé (onder de Stadshal), Emile Braunplein 40 te Gent.