• De toekomst van het Gentse nachtleven: plat of met bruis?

    De beslissing om de Kompass Klub tijdelijk vier maanden te sluiten bracht recent in Gent en ver daar buiten een onverwachte storm van reacties teweeg.
    Los van de argumenten pro of contra voor deze maatregel, al de complex juridische interpretaties van de al dan niet voldoende motivering tot sluiting volgens de Raad van State buiten beschouwing gelaten, was één zaak duidelijk: dit was geen druppel die een emmer deed overlopen maar een bruistablet in een colaflesje voor de Gentse Nightlife-sector.
    Een petitie om de beslissing tot sluiting ongedaan te maken verzamelde in een recordtijd meer dan 11.000 handtekeningen. Met het Facebook-event
    “Free Kompass” werd al een betoging aangekondigd. En heel wat nationale en internationale sleutelfiguren uit het nachtleven reageerden.
    Muziekjournalist Ben Van Alboom schreef een vlijmscherp opiniestuk in De Morgen, Kunstencentrum Vooruit schreef een Open Brief “Kan de sluiting van de Kompass Klub leiden tot een debat over de toekomst van Gent als bruisende uitgaansstad?”,enz.
    De Kompass Klub mocht na een besluit van de Raad van State ondertussen terug heropenen.
    En Burgemeester Mathias De Clercq en Schepen Sofie Bracke hebben inmiddels een ruime afvaardiging van vertegenwoordigers van het Gentse nachtleven ontvangen voor een open gesprek. De Stad wil een betere verstandhouding en reikt de hand om samen met alle betrokkenen een “Actieplan voor het Gentse uitgaansleven” uit te werken dat tegen midden 2020 moet klaar zijn.
    Maar een veertigtal prominente vertegenwoordigers van de Gentse “uitgaanssector” ondertekenden wel alvast collegiaal een manifest. Een visietekst met hun bezorgdheden en duidelijke wensen.
    Hoog tijd voor een Speakers Corner!
    Met als gastsprekers:
    – Jens Grieten van Kompassklub
    – Jef Willem van “Thrillers”
    – Schepen Sofie Bracke
    – Muziekjournalist Ben Van Alboom
    – Franky Devos van Vooruit
    – Horecacoach Gent

    Zondag 5 mei, 11u-12u30
    Belfort Stadscafé
    Emile Braunplein n°40 (onderaan de Stadshal) te Gent.