• 02/02/2014: Eindbestemming: station Gent-Sint-Pieters

  Speakers Corner, zondag 2 februari 2014, 11u, Stadsbrouwerij Gruut.

  Dat de Gentenaars initiatief durven nemen is al gebleken. Met een eenvoudige Facebookgroep werd de Reep officieus vorige zaterdag door burgers uitgegraven. De Fiets van Troje heeft ook geen zittend gat en een groep als De Buren van de Abdij heeft een duidelijke visie rond het openstellen van de oudste site van onze stad.

  Ook over hoe onze stad door ingrepen steeds maar veranderd, hebben de Gentenaars een duidelijke mening. Sommigen vinden de komst van een landmark als de Ghelamco arena een zegen voor het imago van de stad, anderen een vloek voor de mobiliteit. De eerste “thuis” van Speakers Corner, de Stadshal, lokte ook al heel wat scherpe reacties uit.

  De stad is in evolutie en grote projecten zoals de Waalse Krook en het Sint-Pieters station laten niemand onberoerd. Deze maand is het thema van de Speakers Corner dan ook de stadsontwikkeling met als specifieke case de toekomstige ontwikkelingen aan de site van het station Gent-Sint-Pieters.

  Lucas Selfslagh en Fréderic Louis, twee architectuurfans en de drijvende krachten achter de blog gentcement.be, geven ons met een korte intro een duidelijke kijk op wat er met het project station Gent-Sint-Pieters allemaal op stapel staat. Publiek, en bewoners van de wijk, eventueel vertegenwoordigd via het buurtcomité Buitensporig, komen zoals altijd ook aan bod.

  Daarnaast verwelkomen Guy Reynebeau en Daan Hugaert, organisatoren van Speakers Corner, ook George Rogge (afdelingschef algemene zaken van NMBS Strategy & Coordination District NW) die zijn licht zal werpen op het project maar ons ook graag meeneemt naar het station ten tijde van de Cinema Rex. Want wie project Gent-Sint-Pieters zegt, denkt uiteraard aan de recent opgestarte actie Red de Rex. Deze campagne wil de oude cinema aan het station redden van de verloedering. Ze vraagt een grondige renovatie en een zinvolle, publieke herbestemming van het gebouw. Er wordt aan de eigenaar van het gebouw en de Stad Gent gevraagd om tot een schappelijk akkoord te komen voor een herbestemming van het gebouw. Ook deze initiatiefnemers beklimmen het spreekgestoelte.

  Speakers Corner – zelf een initiatief gegroeid vanuit de overtuiging dat elke Gentenaar zijn gedacht moet kunnen zeggen – laat deze maand dus de burgers aan het woord over hun veranderende stad. Iedereen welkom: zondag 2 februari vanaf 11u in de stadsbrouwerij Gruut (Grote Huidevettershoek 10).