• Gentse Feesten 175 jaar jong: fiestje !

    De Gentse Feesten bestaan in 2018 al 175 jaar en dit moet gevierd worden !

    Het opmerkelijk “feest”-campagnebeeld met de jubileumtaart op de affiche is al gelanceerd.Maar er verschijnt ook een rijk geïllustreerd boek waarin de lezer het ontstaan van de Gentse Feesten ontdekt en hoe ze uitgegroeid zijn tot één van de grootste culturele volksfeesten in Europa.

    Een verhaal dat in 1843 begint op de paardenrenbaan in Sint-Denijs-Westrem, daarna de binnenstad inneemt en uiteindelijk een tweede start kent aan Sint-Jacobs met Walter De Buck. Op basis van interviews met een aantal sleutelfiguren en pleinorganisatoren wordt een beeld geschetst van de Gentse Feesten achter de schermen met markante anekdotes. Het boek sluit af met een blik op de toekomst van de Gentse Feesten.

    En er is naar aanleiding van de 175e verjaardag van de Gentse Feesten een speciale expositie in het Huis van Alijn.Een locatie die met de events op de binnentuin zelf al 55 jaar een vaste waarde is tijdens de feesten.

    De expo Gentse Feesten toont een rijke verzameling affiches en programma’s, foto’s, filmfragmenten en interviews met persoonlijke verhalen, van vroeger en nu. Ze herinneren niet alleen aan belangrijke mijlpalen, maar tonen de evolutie en dynamiek van de stad, de feesten en hun publiek.

    En…er is ook de volgende Speakers Corner op zondag 3 juni met als thema het speciaal “fiestje” voor de jarige Gentse Feesten !

    De “special-edition” van de Gentse Feesten 2018 bespreken we met:

    * Feesten-Burgemeester Christophe Peeters.

    Onder zijn beleid zijn recent heel wat zaken gewijzigd in de organidsatie van de Gentse Feesten (geen klassieke openingsstoet meer, de start op vrijdag en geen gefeest meer op maandag,…enz.).

    Een blik terug en een kijk op de toekomst.

     

    * Bart D’hondt ,Wetenschappelijk medewerker bij het Liberaal Archief en één van de auteurs van het boek over 175 jaar GF.

    Een boek over 175 jaar Gentse Feesten: wat hebben we geleerd uit deze rijke geschiedenis ?

     

    * Els Veraverbeke conservator bij “Het Huis van Alijn”

    175 jaar Gentse Feesten in één expo: wat zullen we te zien krijgen ?

     

    * Guido De Leeuw & Jan Hoozee  van vzw Trefpunt)

    Trefpunt, de moeder van de Gentse Feesten-pleinen.

    Niet alleen 175 jaar Gentse Feesten dit jaar, maar ook voor Trefpunt een bijzonder jaar.

     

    * Marie Follebout & Tim De Graeve van Missy Sippy vertellen over hun eigen Gentse Feesten Blues & Roots Festival 2018.