• speakers corner, debat, gentse feesten, stoet, parade

  01/03/2015: Gentse Fieste: mee of zonder stoet?

  Met Christophe Peeters (Feestenschepen/Feestenburgemeester), Luk De Bruycker (alias Pierke Pierlala), Frans Babbelaar (tegen het afschaffen van de stoet) en Guus Van der Kreeft (Trefpunt, voor een alternatieve stoet).

  Midden januari werd aangekondigd dat de Gentse Feestenstoet reeds dit jaar afgeschaft wordt.De kwaliteit van het event was volgens sommigen de laatste jaren pijnlijk onder een dieptepunt gezakt en het leek aangewezen om er een definitief punt achter te zetten. Aanvankelijk waren er daarop nauwelijks reacties. Bijna niemand leek wakker te liggen van een Gentse Fieste zonder stoet. De traditie van 40 jaar bleek definitief vergane glorie.

  Maar enkele dagen later kwam er dan toch protest uit de hoek van het volkstheater. Frans Babbelaar verklaarde als woordvoerder van de “simpele Gentse volksartiesten” dat de stoet het enige moment is waarop de volkstheaters uit de kleine zaaltjes zich eens kunnen tonen aan een breed publiek. Er werd meteen een Facebookpagina gelanceerd: “De Gentse Feesten stoet moet blijven!”.

  Er kwam onverwachte steun van gezinnen met kinderen, die het ook betreuren dat de familie-uitstap, “naar de Gentse Feestenstoet gaan kijken”, definitief zou geschrapt worden. Schepen Peeters verklaarde nadien aandacht te hebben voor de bezorgdheden van de volkstheaters en wil ook een alternatief voor een “parade”, hèt feestmoment voor gezinnen met kinderen.

  Maar wordt het nu een Gentse Fieste mee of zonder stoet? Op vrijdagavond of op zaterdagmiddag? Een parade of louter een ludieke tocht van ’t stadhuis naar Sint-Jacobs?

  Hoog tijd voor een Speakers Corner!

  Zondag 1 maart van 11u tot 12u30, Speakers Corner.
  Stadsbrouwerij Gruut, Grote Huidevettershoek n°10 te Gent.