• Jongeren na de Bijzondere Jeugdzorg: “Hier laat ik je los. Van hieraf moet je gaan, met vallen en (niet meer) opstaan?”

  Jordy Brouillard (19j.) stierf eenzaam en van ontbering in een tentje aan de Gentse Blaarmeersen.

  Nog nooit is in opiniestukken en op sociale media het woord ‘sorry’ zo vaak gevallen als naar aanleiding van de dood van tiener Jordy Brouillard. Een wandelaar ontdekte, opgeschrikt door een blaffende hond, aan de Gentse Blaarmeersen tussen de struiken een tentje aan met daarin het lichaam van Jordy. De 19-jarige Jordy, die 15 jaar in de bijzondere jeugdzorg verbleef, was er door hitte en ondervoeding eenzaam gestorven.

  “Effe met mijn eigen gene weg meer kunnen, steun is welkom”, was een van Jordy’s laatste posts op Facebook. Maar die steun was nooit gekomen. Naar aanleiding van deze trieste dood rijzen nogal wat vragen bij de vaak bruuske overgang die deze groep jongeren op 18-jarige leeftijd doormaakt.

  Van waar al die “veront-schuldigingen” vanwege geëngageerde sociaal werkers die helemaal geen persoonlijke schuld hebben aan dit dramatisch overlijden? Omdat men weet dat het post-opvangsysteem van de jeugdhulp niet werkt zoals het hoort?

  “De herwerking van de jeugdhulp, die volop aan de gang is, zal er finaal toe leiden dat geen enkele jongere de hulpverlening nog verlaat zonder een betekenisvolle ondersteuning of vertrouwensfiguur”, verzekerde Vlaams Welzijnsminister Jo Vandeurzen al onmiddellijk in september.

  “Veeleer dan een gedwongen verlenging van de jeugdzorg, vragen jongeren vooral nabijheid. Iemand die er voor hen is, als ze dreigen verloren te lopen”, verklaart Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen.

  “Jordy, we hadden je verdomme moeten omarmen en als Velcro aan jou kleven, of je dat nu wou of niet”, schrijft Hans Bodyn, directeur van de Gentse dienst Straathoekwerk in een emotioneel opiniestuk.

  Hoog tijd voor een Speakers Corner!

  Zondag 2 oktober van 11u-12u30

  Backstay Bar, Sint-Pietersnieuwstraat 128 te Gent

   

  Met als gastsprekers:

  * Jean-Pierre Vanhee,Algemeen directeur van het Agentschap Jongerenwelzijn.

  * Isabelle Quintens, Regioverantwoordelijke Oost-Vlaanderen, Agentschap Jongerenwelzijn.

  * Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen.

  * Hans Bodyn,directeur van de Dienst voor Outreachend Werken (o.a. “Straathoekwerk”) van de stad Gent.