50 jaar Film Fest Gent! Maar is er nog toekomst voor de cinema?
Speakers Corner zondag 8 oktober
Ondanks de dreigende onweerswolken zoals de komst van de televisie, de komst van de videotheken, de komst van Netflix, enz…bleef tot op vandaag de cinemazaal toch overeind.
Maar na 50 jaar FilmFestGent, stellen we ons opnieuw de vraag: zal er nog een toekomst zijn voor een film gaan beleven in een bioscoopzaal?
Wim De Witte, programmadirecteur & eindverantwoordelijk voor de programmakeuzes in het film- en filmmuziekprogramma van het festival, vertelt over de jubileum-editie 50 jaar FilmFestGent. Over het “Huis van de Cinema in Gent”. En verduidelijkt waarom er volgens hem “teveel films uitkomen, maar er te weinig zalen zijn in België.”
Anneleen Van Troos, woordvoerster van de Kinepolis Group, spreekt over het belang van het Filmfestival voor Kinepolis en de cinema’s in het algemeen. En meldt nadrukkelijk dat Kinepolis niet alleen de cinema’s is van de Blockbusters.
Ja, Kinepolis zet in op beleving met grotere “cosy seats”, geluidskwaliteit met laser ultra , immens grote schermen in IMAX-zalen en ook 4DX.
En commerciële succesfilms zoals Barbie en Oppenheimer zijn welkom na de coronaperiode met gesloten zalen.
Maar ook de oorlogsfilm “WIL” van Jeroen Olyslaegers staat op het programma.
Lies Van de Vijver is verbonden aan LUCA School of Arts en Oxford Brookes University. Ze doet onderzoek naar de geschiedenis van de cinema’s, filmprogrammering en bioscoopervaringen in Gent en Europa. Samen met Archief Gent schreef ze het boek “Gent Filmstad” over de gouden jaren ‘50 en ‘60 van de cinemacultuur in Gent gebaseerd op haar doctoraat.
Zij brengt het rijke verleden van Gent met zijn vele wijkcinema’s in herinnering en brengt verslag over haar academisch Europees onderzoek naar filmprogrammering. En vertelt waarom Gent een unieke filmstad is.
Ben Van Alboom, filmkenner en cultuurjournalist, maakte reeds de schitterende podcast Sunset Confessions naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van Film Fest Gent. Maar naast deze terugblik op de rijke geschiedenis van het festival, vragen we ook aan Ben wat film beleven in een cinemazaal kan betekenen in de toekomst. Over de bedreiging van streamingdiensten. Maar ook over een opsteker voor de bioscoopsector als een Disney+ er
bewust voor kiest eerst de film exclusief een tijd in de bioscoop uit te brengen en niet gelijktijdig op de streamingdienst.
Wouter Vanhaelemeesch, muziek programmator bij VIERNULVIER, vertelt over “Videodroom” zijn jaarlijkse “dream date” tussen Film Fest Gent en Kunstencentrum VIERNULVIER. Een alternatief parcours ook tijdens deze feesteditie van FFG.
Speakers Corner, zondag 8 oktober (11u-12u30), NTGent Café, Sint-Baafsplein 17,Gent.
Inkom gratis.
Bekijk hier het debat: