• Polarisatie & radicalisering bij jongeren, wat is er aan de hand?

    Alarmerende stijging polarisatie & radicalisering bij jongeren:

    wat is er aan de hand en hoe wordt dit aangepakt?

    Voor de Speakers Corner van zondag 3 december (11u-12u30 NTGent) voorzien we het actuele thema van de alarmkreet bij OCAD & Staatsveiligheid: zij zien steeds meer jongeren voorkomen in de dreigingsdossiers.

    Tevens signaleren steeds meer scholen,  vooral in de grootsteden, een toenemende radicalisering en polarisatie onder hun leerlingen. Zowel bij het Gemeenschapsonderwijs (GO!) als het katholiek onderwijs stijgt het aantal meldingen en vragen.

    Karin Heremans, de beleidsverantwoordelijke radicalisering en polarisering voor het onderwijsnet GO!. “Terwijl we in 2018 en 2019 amper drie of vier meldingen per jaar binnenkregen voor ons net, zitten we nu aan drie of vier meldingen per dag!”

    Uiteraard stellen veel Gentenaars en vooral ouders, zich dan de vraag hoe dit aangepakt wordt in onze stad.

    Hoog tijd voor een Speakers Corner!

    Met als gastsprekers:

    – Karin Heremans, beleidsverantwoordelijke radicalisering en polarisering voor het onderwijsnet GO! 

    – Hafsa El-Bazioui, Gentse Schepen bevoegd voor Jeugdbeleid & Studentenaangelegenheden

    Hans Moors, Adjunct Korpschef- Commissaris Politie Gent, gespecialiseerd in dreigingsanalyse en radicalisering.

    – Khalid Benhaddou, Coördinator Onderwijsnetwerk Islamexperten, directeur van CIRRA en adviseur diversiteit aan de Universiteit Gent.

    – Brecht Demeulenaere, Directeur Onderwijscentrum Gent

    Achtergrond info uit de pers:

    Het Nieuwsblad:

    “Steeds meer scholen, , worden geconfronteerd met almaar radicalere uitspraken en gedragingen bij leerlingen. Voor een deel zijn die islamistisch geïnspireerd. Het gaat om leerlingen die niet op klasuitstap willen omdat ze niet genoeg zullen kunnen bidden, om meisjes die zich plots volledig bedekken of om jongens die hun voeten ritueel wassen in de lavabo’s op school.

    Maar er wordt ook gewag gemaakt van ultraconservatieve of extreem vrouwonvriendelijke uitspraken of gedragingen waarbij religie geen, of een kleine, rol speelt. Zo gaat het bijvoorbeeld om jongeren die niet meer over een regenboogzebrapad willen stappen of grove uitspraken doen over de lgbtqi+-gemeenschap. Er zijn ook jongens die in de klas niet meer naast meisjes willen zitten of de orders van vrouwelijke leerkrachten negeren.“Het aantal meldingen over radicale uitspraken of radicaal gedrag is de jongste tijd stevig gestegen”, zegt Karin Heremans, de beleidsverantwoordelijke radicalisering en polarisering voor het onderwijsnet GO!. 

    “Terwijl we in 2018 en 2019 amper drie of vier meldingen per jaar binnenkregen voor ons net, zitten we nu aan drie of vier meldingen per dag.” 

    Ook in de katholieke koepel zien ze een stevige stijging tegenover de voorbije jaren, de laatste tijd vooral gestuwd door de oorlog tussen Israël en Hamas.”

    De Tijd:

    “Als de klas radicaliseert”:

    https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie/vlaanderen/als-de-klas-radicaliseert/10504800.html