• Speakers Corner Debat Glazen Straatje

  Een buurtbewoonster getuigt over het leven in de Zuidbuurt

  Een buurtbewoonster, die helaas niet aanwezig kon zijn op de laatste Speakers Corner over de toekomst van Gents prostitutiebuurt, stuurde ons de volgende e-mail waarin ze haar gedachten graag nog even op een rijtje zet.

  “Hallo,

  Mijn naam is Anne. 4 jaar geleden, op 1 augustus 2011, kwam ik op 33-jarige leeftijd voor het eerst alleen wonen op een klein appartement op de 1ste verdieping in de Schepenenvijverstraat.
  Ik studeerde op dat moment nog maar net verpleegkunde. Ik ging overdag naar school en ging ’s avonds werken. Er waren dagen dat ik pas om 22u thuis was en terug om 6u uit bed moest.

  De Schepenenvijverstraat bleek een bedrijvige straat te zijn. Het was even wennen, ook overdag, omdat ik meer dan 8 jaar in een straat had gewoond waar geen verkeer was. Maar aangezien ik mijn kinderjaren in de Brugsepoort heb doorgebracht was ik het hier heel vlug gewoon.

  In de 4 jaar dat ik hier woon ben ik nooit op de hoogte gebracht over bijeenkomsten door het buurtcomité. Ik weet niet eens bij wie ik terecht kan als ik tot dat comité wil behoren.
  Ook de VZW Zuidbuurt Gent ken ik totaal niet. Die zou bestaan uit 8 bewoners. 8 mensen kunnen toch geen hele buurt weergeven? Er word gezegd dat de VZW door zeker 200 gezinnen en handelaars uit de buurt gesympathiseerd wordt. Sorry, maar dit kan ik heel moeilijk geloven.

  Wat met de klachten van de VZW Zuidbuurt Gent?

  Het carrousel-rijden … Ja, dat is er inderdaad, maar ik heb meer last van de samentroepende nieuwsgierige jongeren. Als die beginnen te praten en elkaar proberen te overtroeven is dat niet alleen lachwekkend, maar ook lawaaierig.
  Toeterende chauffeurs ’s nachts … Ja, zo heel af en toe toetert er wel eens een auto.
  Het braaksel … Ja, ik heb al een paar keer staan schuren aan de garagepoort, maar dit vind je evengoed terug in elke uitgaansbuurt. Op het moment dat ik daar met mijn emmer water sta vloek ik wel eens, maar het is vergeten van zodra ik terug binnen ben.
  Wildplassen … Tja, dat kom ik wel overal tegen.
  Maar dan … Injectienaalden? Nog nooit 1 naald tegengekomen.
  Druggebruik? Nog nooit zien gebeuren.
  De vele gebruikte condooms op straat? Ja, ooit 1 condoom op de grond zien liggen.
  Onveiligheidsgevoel? Nee, niet echt. Komt het door de “Brugsepoort”-mentaliteit? Ik weet het niet. Tijdens mijn studies had ik stages die begonnen om 6u45, stages die eindigden om 22u15. Het eerste anderhalf jaar ging ik na school ’s avonds gaan werken. Ik was dan rond 22u en soms later terug thuis. En nu ik als verpleegkundige in een ploegensysteem werk, begin ik om 6u in de vroege, kom ik thuis na 22u als ik de late heb, vertrek ik om 21u30 en kom ik thuis na 6u als ik de nacht heb. Telkens wandel ik door de Schepenenvijverstraat in het duister, ik voel mij absoluut niet onveilig! Als ik boodschappen moet doen, dan wandel ik ook overdag door de straat zonder probleem. Op mijn vrije dagen blijf ik graag eens wat langer op, dus ik weet wat er laat op de avond en ’s nachts in mijn straat gebeurt. En ik kan het echt geen overlast noemen.

  De prostituées gedragen zich perfect. Toen ik hier 4 jaar geleden kwam wonen stonden ze nog halfnaakt op straat de mannen te wenken. Nu blijven ze mooi binnen en hebben ze degelijke kledij aan.
  De Stad heeft inderdaad heel veel inspanningen geleverd en ik zie alleen maar dat uitbaters van de ramen, de prostituées en pooiers meewerken.

  Prostitutie is het oudste beroep in de wereld en Het Zuid kan je je moeilijk inbeelden zonder prostitutie. Als je in deze buurt komt wonen, dan weet je toch aan wat je je kan verwachten. Ik zie hier vaak gezinnen door de straat lopen, dus niet alle ouders mijden deze straat omwille van hun kinderen.

  Nee, ik sta absoluut niet achter de eis en klacht van de VZW Zuidbuurt Gent.
  Misschien ben ik nogal “openminded” en heel verdraagzaam? Of heb ik respect voor de beroepskeuze van bepaalde mensen?

  Ja, ik slaap met oordopjes … Mijn kat durft mij anders nogal vaak wakker miauwen om te spelen en in het weekend snurkt mijn vriend te hard!

  Met vriendelijke groeten,
  Anne De Gheselle”